Melamine

In 2008 was er een schandaal in China rond de kunststof Melamine. Aangetroffen in Chinese melkproducten voor kinderen. Een heel stel baby's was gestorven; veel meer waren ziek geworden; en er bleek een hele industrie achter te zitten. Melamine bleek te zijn toegevoegd om controle op de voedingswaarde van producten te omzeilen. Er is zelfs een wiki-entry aan gewijd: Chinese milk scandal.
Het zijn zulksoort zaken waardoor Chinezen nogal eens graag met Westerlingen gaan praten, in de hoop dat wij ideeën hebben over hoe we het beter kunnen regelen. Met een beetje bluf hebben wij dan een mooi verhaal. Maar het punt is natuurlijk dat wij in het westen te maken hebben met precies dezelfde corruptie, waar ook de grootste voedselleveranciers bij betrokken zijn. Alleen zijn wij iets goedgeloviger.
Feiten, dat is de enige manier om vastgeroeste ideeen over "vrijheid" opnieuw onder de loep te nemen.

Het Amerikaanse biochemische bedrijf Martek ligt onder vuur voor het achterhouden van informatie over het toevoegen van additieven DHA en ARA aan babymelk. Producten van Martek zijn ontwikkeld door de Monsanto, en dat is de marktleider op het gebied van additieven en genetisch gemanipuleerde voeding. Over Monsanto is er een goede Nederlandstalige documentaire. Het is een Amerikaans bedrijf, ze hebben branches in Antwerpen, Enkhuizen en Wageningen.

Producten waarin DHA en ARA was verwerkt bleken zelfs het USDA-keurmerk te bevatten; dat is het strengste keurmerk op het gebied van plantaardige biologische voeding. Bij de vervaardiging van de producten was hexaan gebruikt, dat is een bestanddeel van benzine. De stof was in de melk terechtgekomen omdat een wetenschapper de hele boel had geclassificeerd als proteïne.
Hoe komt iemand die een baan heeft als wetenschapper op het idee om chemische stoffen te zien als een eiwit? Dat zal de vraag blijven. Een foutje? Misschien is het goed om eens te zien hoeveel geld er omgaat in de hele voedingsindustrie.

Met een beetje goede wil kunnen we zeggen dat Martek net als de Chinese bedrijven controles wilde omzeilen en geld wilde verdienen. Maar er was hier geen sprake van eiwitcontroles, en het speelt al 10 jaar.
Martek ontwikkelt deze producten sinds 2002. In 2006 doen ze een verzoek om producten met genetisch gemanipuleerde schimmels geaccordeerd te krijgen in het USDA-keurmerk. Ook na klachten van ouders blijft Martek volhouden dat het hier gaat om voedingsstoffen. Hexaan is nog maar het begin van veel meer schadelijke toevoegingen. (cornucopia institute). Het voordeel van de twijfel is er wat mij betreft een beetje uit: er speelt meer.

Monsanto heeft vast juristen die mooie brieven kunnen schrijven waarin ze afstand nemen van Martek. Mensen die allemaal braaf hun hypotheek aan het afbetalen zijn, en echt geloven in wat ze doen, je kent ze wel. Maar waarom heeft Monsanto in de bedrijfskantine eigenlijk zelf geen genetisch gemanipuleerd voedsel? Ze zijn experts, maar ze eten het zelf niet? Hoe zit het met Bisphenol A (BPA)? Dat is een stof die wij via de voorverpakking vrij regelmatig in onze voeding krijgen. Ik wil wel eens een kijkje nemen in hun kantine. Hexaan veroorzaakt slaperigheid, BPA is kankerverwekkend, en ik kan me zo voorstellen dat zij liever helder willen blijven in hun bedrijf. Wat heeft Thomas Malthus in 1826 geschreven over voedselvoorziening in Britse koloniën? De Britten hadden er baat bij om de onderdanen passief te houden, er is uitgebreid over geschreven. De machtsbasis is dezelfde, essentiële kennis gaat niet verloren, alleen de manier waarop is professioneler geworden. Niemand die twijfelt aan de wetenschappers.
Het begint met bewustwording, en lokaal beginnen is meestal het beste. Wat speelt er in Nederland? Ook wij hebben duurbetaalde wetenschappers die zweren dat ze allemaal het beste met ons voor hebben. Wij hebben Ab Osterhaus en zijn Mexicaanse griep, als je je daarin verdiept ben je ook nog wel even zoet. Iedereen weet wat er in zijn eigen buurt beter kan, en dat komt niet van regering, regulering, of grote bedrijven.1 opmerking:

Lisa zei

Blijft een lastig verhaal. Niet te geloven dat melamine in babyvoeding zat daarom snap ik wel dat die mensen hier hun babyvoeding kwamen halen. Wij zijn zelf helemaal van het melamine servies, gelukkig is dit onschadelijk!