Bewustwording in Nederland

Er zijn verschillende wegen om op een min of meer confronterende manier diepere lagen van jezelf te ontdekken. Ook in Nederland.

Vipassana


Vipassana is no-nonsense, duidelijk, en zonder twijfel één van de manieren waarop mensen door de eeuwen heen bij een iets groter bewustzijn konden komen. Van de student wordt verwacht dat hij 100 uur gaat mediteren over de loop van 10 dagen. De enige opdracht is om de concentratie vast te houden bij één lichaamsdeel: geen rituelen of verbalisatie, enkel stilte.
Je leert op die manier je alledaagse reacties te observeren, de eigen woelige geest te aanschouwen. Een deel van onszelf (in de psychologie ons 'hogere zelf') laat vanzelf van zich horen in dromen. Sommige mensen melden nachtmerries, er wordt van alles opgeschoond in het onbewuste. Wat er kan gebeuren is dat de kleinste dingetjes bovenkomen, die je 25 jaar lang verstopt hebt, en die je toch nog niet helemaal verwerkt hebt.
Het is een prachtige, eeuwenoude methode. De theorie is ontzettend simpel: blijf bij je lichaam. Laat je niet afleiden door welke gedachte dan ook. Voor ons westerlingen is het ook vaak confronterend. We krijgen twijfels op dag 2, pijn op dag 3, klopt dit wel wat we doen? Voor oosterlingen is de discipline veel vanzelfsprekender: dit 'blijf bij je lichaam' is de hele basis van het Boeddisme, dit en niets anders.
Sta jezelf niet toe om jezelf gek te praten maar zet door. Het resultaat is veel grote helderheid, intuïtie en inzicht in je eigen emoties. Ik heb ongeveer 7 x een 10-daagse afgerond en ben in het proces om er een dagelijkse routine van te maken (een uurtje). Meer informatie via www.dhamma.org , begeleid met 25 jaar oude opnames van S.N. Goenka ,.


Ayahuasca

Voor wat betreft sjamanisme heeft Nederland een mooie plek in Wildervank (nabij Veendam) bij kunstenaar en regressietherapeut Joop van der Hagen (proceswerk.nl). Joop werkt met ayahuasca in sjamanistische setting, en leunt onder meer op de traditie uit Brazilië, van de inheemse Santo Daime kerk. Zie ook een interview over zelfwerk van een aantal jaar terug. 

Ayahuasca is een spiritueel medicijn met een traditie van duizenden jaren in de Amazone; in Wildervank werkt Joop met een combinatie van twee planten: de Peganum Harmala en de Jurema (DMT). Een reis met ayahuasca draait om overgave aan de wijsheid van de natuur, en brengt je vanzelf in contact met een hogere intelligentie. De intelligentie van de bron, de plant, voor christenen was dit de wijsheid van het hogere.
De plant geeft je inzicht in je eigen diepste patronen, en eventuele onverwerkte trauma's die heling in de weg staan. Dat is meestal net iets meer dan we denken, ook omdat voorouders van alles en nog wat onverwerkt kunnen hebben achtergelaten.
Ons ego heeft helemaal geen zin in een vervelende herinnering, het kan ons zelfs de overtuiging geven dat we aan het sterven zijn, zo sterk is het ego. De kracht van de plant is dat het het ego opzij zet, en ons de kans geeft om veel dieper kunnen kijken. Door de angst heen. Om in zien : wat we doen, wat we keer op keer doen, waarom we zijn geboren, waarom we bepaalde dingen meemaken.
Een goede sjamaan die de energieën kan overzien is essentieel. Dromen bieden meestal nog even het nawerk. 

We kunnen verstandelijk begrijpen dat alle godsdiensten in de diepste kern voortborduren op sjamanistische ervaringen van natuurvolkeren... Maar het verstand heeft zijn beperkingen. Ons idee van een fysieke wereld : een planeetje met mensen daarop , in een veel grotere fysieke ruimte; daar zit toch nog een veel grotere diepgang achter dan we meestal vermoedden. Voor veel Zuid-Amerikanen is dit vanzelfsprekend. Ayahuasca confronteert, en is dus zeker geen vlucht. de alledaagse realiteit: in spiritueel opzicht is het daar waar je levenslessen liggen, that's where the action is.


Iboga

Iboga doen mensen alleen als ze de roeping horen. Iboga komt van de traditie van de pygmeeën in midden Afrika. Krachtiger , meestal scherper dan ayahuasca, en met een maandenlange nawerking. Bij een goede voorbereiding gaat Iboga 24 uur lang grondig lopen spitten. We weten vaak heel goed wat we verkeerd doen, maar moet daar nou echt 24 uur lang met stampende koppijn op gehamerd worden? Het antwoord is ja. Mogelijk destructieve patronen ; neiging tot vluchtgedrag; het verdwijnt als sneeuw voor de zon. In Nederland heb ik zeer goede ervaringen met bwiti.nl. Het belangrijkste verschil met ayahuasca: er is geen weg meer terug. Stapje voor stapje.. bewustwording is je keuze en niets anders.


Astrologie

Iets minder hemels maar op het moment zelf vaak net zo confronterend: astrologie. Met name als iemand uitleg vanuit de astrologie combineert met een bepaalde helderziendheid. 
De astrologie zit vol met confrontaties (net als het leven natuurlijk): de planeet Saturnus laat ons zien waar we in ons leven alsmaar tegenaan lopen en waarom. Saturnus is in die zin leermeester, en toont het gebied waarop we idealiter de uitdaging aangaan om bewustzijn te ontwikkelen. Als het goed is, en we niet van het padje af zijn natuurlijk. :)

De noordelijke maansknoop geeft aan wat iemand op zielsniveau komt doen in het leven.. Vaak klopt het, voel je dat ook wel. Een astroloog die daarnaast helderziendheid heeft ontwikkeld, kan hierin snel eventuele blokkades herkennen en benoemen. Ik heb goede ervaringen met Iris Lenderink in Deventer, en ik heb meerdere mensen in mijn omgeving naar haar verwezen.

Andere mensen in Nederland over wie ik goede ervaringen hoor, zijn Karen Hamaker-Zondag, en Jan Bartelsman.

Zoals aangegeven in een eerdere tekst over de Druïden: jezelf serieus nemen is de eerste stap van de queeste. Het gaat uiteindelijk om intuïtie, eigenlijk het weten waar je moet zijn, en zelfkennis. Zelfkennis is de enige stap naar het hogere; van die oude wijsheid is - als het goed is - nog een glimpje overgebleven in de Bijbel.

En wie een klein beetje thuis is in verhalen over magie: uiteindelijk zijn de genoemde tradities van duizenden jaren oud natuurlijk werelden op zichzelf waar het hele controlesysteem helemaal geen vat op krijgt. Wat er ook beweerd wordt in conspiracy-land, echt krachtige tradities gaan altijd vrijuit.

Voeding ? 

Onze aandacht voor voeding is vaak een vlucht. Ja, het is een voorwaarde, maar meer ook niet. Het echte werk is er niet mee gedaan. Verstandig kijken naar de voedingstradities van onze voorouders (onbewerkte en veelal dierlijke voeding) gaat uitstekend samen met spiritualiteit, met entheogenen, met meditatie, met werken aan bewustwording. Bij langdurige meditatie, maar ook bij ayahuasca betekent dat vaak even een pauze. Maar daarna ga ik in ieder geval toch echt weer over naar de orde van de dag, met een flink stuk runderhart, varkenspoot, kippenlever, of gebakken vis.
Natuurvoeding had altijd een belangrijke dierlijke component, uiteraard zonder toevoegingen, hormonen, of bio-industrie. Iris (van de astrologie) is ook deskundig op het gebied van voeding, en voor meer wijsheid verwijs ik naar de site van Shonagh Home.

Boeken:

Breaking open the head, Daniel Pinchbeck
The unfoldment, Neil Kramer

Astrologie in het dagelijks leven, Karen Hamaker Zondag
Werken aan jezelf, Joop van der Hagen

Geen opmerkingen: