Libanezen?

China sluit een miljardendeal met de Bank of Thailand; kort daarna gaat Thailand nauw samenwerken met de Israelische inlichtingendiensten; en kort daarna wordt er een oud vertrouwd konijn uit de hoed getoverd: Libanezen.
Omdat meteen ook de informatie wordt gegeven om ze op te pakken (en dat is inmiddels gebeurd), is dit niets meer en niets minder dan intimidatie. Jullie staan onder curatele. Weet waar we toe in staat zijn. Of diplomatiek gezegd: een uitnodiging tot verdere kennismaking.
Een beetje doorzichtig is het allemaal wel. Opstandelingen in het zuiden van Thailand hebben nooit interesse getoond voor Bangkok, en hebben dat in 2007 ook publiekelijk bekend gemaakt. In Bangkok is er totaal geen voedingsbodem voor de mannen die het groene boekje wel erg letterlijk nemen. Libanezen hebben nooit eerder uit het niets interesse getoond voor Bangkok. Alle keren dat er de laatste jaren iets speelde in Bangkok, had het te maken met de afgezette premier Thaksin. Aanslagen met oud&nieuw in 2006 kwamen van zijn kliek. En het is via hem, of zijn zus, dat de westerse narrative binnenkomt. Zo ook nu.
De toon is bekend. We kunnen erin meegaan, we kunnen het straal negeren, of we kunnen andere partners zoeken.

Bangkok is over het algemeen heel kritisch over de nieuwe regering. Een hoop regelgeving is omgegooid, de nasleep van de wateroverlast was niet professioneel, stekelige opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur (vrijheid van meningsuiting) zijn niet goed gepareerd; en de grote vraag blijft of Thaksin straks toch weer ineens terugkomt. Het hoogste gerechtshof van dit land heeft hem destijds zijn paspoort afgenomen, maar met zijn zus als premier is een nieuw paspoort zo gemaakt. Het begint een hele klucht te worden: de paspoortklucht. Met twee quizvragen: (1) was de beslissing destijds juridisch wel in orde, en (2) is de beslissing voor de aanvraag van een nieuw paspoort nu juridisch wel in orde. Op een enkele taxichauffeur na die een hele tirade begint, hoor ik vaker een meer bescheiden opmerking: "We moeten geduld hebben met deze regering".


20-01: 
Interessant. Het ging om de erkenning van Palestina. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken is de officiële erkenning de laatste tijd in overweging geweest. Zoiets blijft niet geheim, en ik vermoed dat dat de reden is geweest voor de move van vorige week. Uit dezelfde hoek, om een andere reden. Vandaag is besloten tot erkenning en Thailand schaart zich in het rijtje China, Rusland, India, IJsland en Noorwegen.